Nieuws

JD iDEAL Gateway 4.14.0 beschikbaar

Het jaar is al lekker onderweg en zo is ook JD iDEAL. De tweede maand met de tweede release van het jaar alweer. Het is dan ook wel nodig want er verandert veel in de buitenwereld. Hieronder een overzicht van de noemenswaardige aanpassingen in deze versie.

 

Mollie

De betaalprovider Mollie is een zeer populaire betaalprovider en JD iDEAL ondersteunt deze dan ook uitgebreid. Om transacties nog makkelijker terug te vinden in Mollie is de transactie ID nu een link naar de detailgegevens bij Mollie. Natuurlijk moet er wel ingelogd worden zodra je op de link klikt maar daarna zie je alle transactie gegevens.

 

Terugkoppelingsproblemen deel 2

In de vorige versie is er al even gesproken over terugkoppelingsproblemen bij Mollie waarbij de klant eerder terug komt dan de betaalprovider. Hiervoor is in de vorige versie een controle ingebouwd of het antwoord al is ontvangen. Er is aan de kant van Mollie ook wat aangepast zodat dit eigenlijk niet meer voor zou moeten komen. Desondanks houden we de controle erin en hebben we deze nog verder verbetert. Het zou nu echt wel verleden tijd moeten zijn.

RSEvents!Pro

Er zijn de laatste tijd wat vragen omtrent RSEvents!Pro binnen gekomen. Hiervoor zijn er wat aanpassingen gedaan, zoals bijvoorbeeld dat er geen bericht wordt getoond als de gebruiker gaat betalen maar pas nadat er betaald is. Verder is het probleem verholpen dat als de Gast checkout aanstaat het evenement niet meer gevonden kon worden.

 

RSForm!Pro

Verder in de RSJoomla familie, is er natuurlijk weer wat te melden omtrent RSForm!Pro. Ten eerste de grote verrassing, de betaalkolom is verdwenen bij de inzendingen. Het is dus niet meer mogelijk om de betaalstatus te zien. Dit is gebeurt in versie 2.1.0 waarbij men het een en ander heeft opgeschoond. Niet getreurt, JD iDEAL heeft dit afgevangen en toont de betaalkolom nu bij de inzendingen. Zo is weer te zien of een inzenden betaalt is of niet.

Er was nog een probleem met de opmaak van de velden, deze hadden dubbele IDs, dit mag niet in HTML opmaak. Dit probleem is ook verholpen en kan het formulier weer goed gestyled worden.

Als laatste is er nog iets moois bijgekomen, namelijk de mogelijkheid om een bevestigings e-mail vanuit RSForms!Pro te sturen met JD iDEAL. Hierdoor is het mogelijk om ook de betaalgegevens mee te nemen in de e-mail.

 JD iDEAL bevestigings e-mail in RSForms!Pro

 In deze e-mail kunnen alle velden die in het formulier zitten worden opgenomen en ook de extra placeholders zoals getoond.

Als laatste hebben we nog een bericht toegevoegd om aan te geven dat de pagina wordt geladen zodra er een formulier wordt ingestuurd. Hiermee weten bezoekers dat het systeem bezig is, dit is wel nuttig op de wat trage verbindingen.

 

Foutmelding Yootheme sites

Er zijn wat meldingen binnen gekomen over een foutmelding die te zien is vanuit de jdidealpaymentlink.php bestand. Dit was naar ons idee opgelost in de vorige versie maar het bleek wat hardnekkiger maar nu is het dan ook echt opgelost.

 

Meertalige websites

Met enige regelmaat zien we nog wel meertalige sites voorbij komen en hier blijkt het niet helemaal goed te zitten met het doorsturen van klanten naar de juiste pagina. De kern van het probleem ligt erin dat het niet mogelijk was om de juiste taal te bepalen voor de doorstuur URL. Dit is nu opgelost door ook de taal van de klant op te slaan en deze te gebruiken om de doorstuur URL op te bouwen. Nu gaan klanten wel naar de juiste pagina.

 

Aanpassingen

Voor de rest zijn het aanpassingen om de stabiliteit verder te verbeteren. Hierbij dan het totaaloverzicht van aanpassingen in versie 4.13.0

 • Geen bericht tonen als gebruiker gaat betalen in RSEvents!Pro
 • Evenement kan niet gevonden worden bij gast checkout in RSEvents!Pro
 • Geen unknown status gebruiken bij bankoverschrijvingen
 • Check of er transactielogs zijn
 • Verwijderd dubbel ID op enkel product veld in RSForm!Pro
 • Ontbrekende router file in installatie script
 • Rabobank Onlinekassa API bijgewerkt naar versie 1.7.0
 • Betaalstatus kolom in RSForms!Pro inzendingen
 • Betere controle of betaalstatus bekend is
 • E-mail voor admin status wordt niet verzonden
 • Bevestigings e-mail vanuit RSForms!Pro verzenden
 • Doorsturen naar status pagina in een meertalige site
 • Filter opties op de Berichten pagina
 • Betaallink knop in front-end editing
 • Mollie transactie IDs openen in Mollie portaal
 • Betaallink URL nu omgezet door router bestand
 • Melding van stristr() expects parameter 1 to be string, array given door payment link plugin
 • Bericht dat de pagina wordt geladen na insturen formulier in RSForms!Pro

 

Deze versie is voor iedereen te downloaden met een actief abonnement vanuit de Download omgeving. Indien je geen actief abonnement hebt dan kan dat hier besteld worden.

JD iDEAL Gateway 4.13.0 beschikbaar

We beginnen het nieuwe jaar met een nieuwe JD iDEAL Gateway. Er is namelijk de laatste tijd nogal wat aan de hand geweest met zowel Rabobank Onlinekassa als Mollie. Deze zaken zijn nu verholpen en/of afgevangen in JD iDEAL Gateway 4.13.0.

 

Betalingsproblemen

In de koppeling met Rabobank Onlinekassa zat een fout waardoor de bank ten onrechte terug meldde dat er een probleem zou zijn met de sleutel. Dit kwam doordat het niet goed de bedragen deed verwerken. Hiervoor heeft de Rabobank een nieuwe versie van hun software uitgebracht en hiermee is dit probleem nu verholpen.

 

Terugkoppelingsproblemen

Dan is er nog het probleem met de terugkoppeling bij Mollie. Het gebeurt wel eens dat de klant eerder terug komt op de website dan de melding van Mollie. Wat er dan gebeurde is dat een bestelling op geannuleerd werd gezet terwijl dit niet het geval was. Dit is nu aangepast, de bestelling wordt niet meer aangepast en blijft op de huidige status staan. In het Transactieoverzicht in JD iDEAL wordt de status als Onbekend/Unknown weergegeven.

Om niet meteen over te gaan op een onbekende status zal JD iDEAL de klant 3 seconden laten wachten indien de status onbekend is en het dan nogmaals controleren of er inmiddels wel een status bekend is. Zo niet, dan loopt het proces door en wordt de onbekend status afhandeling in gang gezet.

In het geval dat de status onbekend is zal er nog wel een bericht aan de klant getoond moeten worden. Hiervoor heeft JD iDEAL nu een eigen status pagina. Er zijn wel een paar handelingen vereist om deze te gebruiken, zie hiervoor de installatiehandleiding pagina 65. Er zal namelijk een bericht aangemaakt moeten worden, dit is het bericht wat aan de klant wordt getoond en een menu item.

Hiermee wordt niet voorkomen dat klanten eerder terugkomen op de website maar ze worden wel netjes afgehandeld.

HikaShop

Bij HikaShop is het mogelijk om als Gast af te rekenen, dit is een mooie optie maar heeft ook als gevolg dat het voor JD iDEAL niet bekend is wie er afrekent en kan zodoende niet zien waar er naar door gestuurd moet worden. Dit is nu aangepast en worden gasten ook goed doorgestuurd.

 

RSForm! Pro

Indien in RSForm! Pro gebruik wordt gemaakt van het Payment Package is het nu mogelijk om meerdere betaalmethodes van JD iDEAL toe te voegen. Dit wordt gedaan door het veld (betaling) JD iDEAL Gateway toe te voegen en als naam de naam van de betaalmethode op te geven. Het label kan vrij ingevuld worden. De naam van de betaalmethode zal dan doorgestuurd worden naar de betaalprovider. Zo kunnen klanten direct doorgestuurd worden naar de keuze van een specifiek betaalmiddel. Dit moet wel een optie zijn die ondersteund wordt door de gekozen betaalprovider.

 

In de e-mail bevestiging werden de opties getoond als één lange regel, dit is nu aangepast om de regeleindes om te zetten naar HTML regeleindes zodat in de e-mail alles netjes onder elkaar komt.

 

Aanpassingen

Voor de rest zijn het aanpassingen om de stabiliteit verder te verbeteren. Hierbij dan het totaaloverzicht van aanpassingen in versie 4.13.0

 • Foutmelding vanwege ontbrekende parameter in onContentPrepare
 • Nieuwe status voor onbekende eindstatus
 • Rabobank Onlinekassa API bijgewerkt naar versie 1.6.0
 • Foutmelding op Yootheme paginas
 • JD iDEAL plugin stopt verwerking betalingen andere plugins in RSForm! Pro
 • Laat klant 3 seconden wachten indien er nog geen terugkoppeling is van betaalprovider
 • Tags kunnen zowel met hoofd- als kleine letters worden gebruikt
 • Regeleindes toegevoegd in waardes bij RSForm! Pro
 • Doorsturen bepaalde bedragen geeft foutmelding bij Rabobank Onlinekassa
 • Betaalstatus mislukt aangepast voor Mollie
 • Meer logging voor VirtueMart betalingen
 • Meer opties voor RSForm! Pro Payment Package
 • Logging van IP adressen verwijdert
 • Doorsturen Gast checkout in HikaShop

 

Deze versie is voor iedereen te downloaden met een actief abonnement vanuit de Download omgeving. Indien je geen actief abonnement hebt dan kan dat hier besteld worden.

JD iDEAL Gateway 4.12.0 beschikbaar

Zo verwacht je geen updates meer en dan komen er toch nog een paar tussendoor. De wijzigingen zijn namelijk belangrijk genoeg om ze niet achter de hand te houden.

 

Installatie problemen

Al geruime tijd is het een doorn in menig oog en absoluut irritant dat de volgorde van installatie een breekpunt is in JD iDEAL Gateway. Als je eerst de addon had geïnstalleerd en daarna pas JD iDEAL Gateway dan deed de betaling het niet. Was er een update en je deed alleen een update van JD iDEAL Gateway dan deed de betaling het ook niet meer. Uiteindelijk om mysterieuze redenen was de koppeling soms ook zo verdwenen. Dat is nu allemaal verleden tijd.

 

 Na enige tijd van ontwikkeling is JD iDEAL Gateway nu zo aangepast dat het allemaal niet meer uitmaakt hoe er geïnstalleerd wordt, de addon kan nu gewoon gevonden worden zonder enige extra handelingen. Dit maakt de installatie en gebruik een stuk eenvoudiger.

 

HikaShop

De optie voor een menu redirect nabetaling functioneerde niet correct als er meer dan 1 betaalmethode was met dezelfde alias. Dit is nu aangepast en worden klanten wel naar de juiste pagina gestuurd.

 

RSForm! Pro

Indien er meerdere formulieren op 1 pagina staan ging de berekening van het totaal niet goed. Er werden namelijk totalen berekened van alle formulieren op de pagina en niet per formulier. Dit is nu aangepast en worden alle totalen weer juist berekend.

 

EMS

 Indien je EMS gebruikt als betaalprovider is het nodig om even te controleren dat de juiste munteenheid staat ingesteld in het profiel. Zo niet, kies dan de juiste munteenheid en sla het profiel op.

 

Aanpassingen

Voor de rest zijn het aanpassingen om de stabiliteit verder te verbeteren. Hierbij dan het totaaloverzicht van aanpassingen in versie 4.12.0

 • Standaard munteenheid niet altijd meegenomen bij Mollie
 • Standaard munteenheid niet altijd meegenomen bij Sisow
 • Bestelnummer werd niet altijd overgenomen in Rabobank Omnikassa
 • Bestelnummer werd niet altijd overgenomen in ABN AMRO Easy
 • Menu-redirect niet correct bij meerdere opties in HikaShop
 • Totaalberekening in RSForms! Pro nu formulier specifiek
 • Laden van addons is niet meer afhankelijk van installatie volgorde
 • Mollie API bijgewerkt naar versie 2.1.2
 • OnlineKassa API Guzzle bijgewerkt
 • Munteenheid werd niet altijd getoond in de log

 

Deze versie is voor iedereen te downloaden met een actief abonnement vanuit de Download omgeving. Indien je geen actief abonnement hebt dan kan dat hier besteld worden.

JD iDEAL Gateway 4.11.0 beschikbaar

Zou de vorige versie de laatste zijn in de JD iDEAL 4 reeks, blijkt er toch nog wat tussendoor te komen. Het is niet niks wat er tussendoor komt, een wijziging in Belgie dat er uiteindelijk toe leidt dat een betaalmethode niet meer werkt en het uitbreiden van de valuta. Ditmaal geen schatting dat dit de laatste versie in de JD iDEAL 4 reeks is. Wie weet wat er nog meer voorbij komt.

 

Mollie

De wijziging in Belgie is dat Bancontact en Mister Cash zijn samengegaan en daar is nu uiteindelijk één naam uitgekomen, namelijk Bancontact. Deze wijziging had ook tot gevolg dat deze betaalmethode niet meer werkte omdat de naam niet overeen kwam. Dit is nu recht getrokken en kunnen betalingen met Bancontact weer ontvangen worden.

 

Meerdere valuta

Het is een vraag die al vaker voorbij is gekomen en nu eindelijk is verwezenlijkt. Hierbij heeft ook bijgedragen dat er nu betere ondersteuning vanuit de betaalproviders is voor verschillende valuta. Het is wel afhankelijk of de betaalmethode dit ondersteund. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om USD af te rekenen met iDEAL.

De volgende betaalproviders ondersteunen meerdere valuta:

 • Mollie
 • Rabobank OnlineKassa
 • Sisow
 • Ingenico
 • EMS
 • Buckaroo
 • iDEAL Easy
 • ING KassaCompleet

De volgende extensies worden op dit moment ondersteund voor meerdere valuta:

 • HikaShop
 • VirtueMart
 • RSForm! Pro

 

Bestel ID of Bestelnummer

Was het voorheen nog gokken of het bestel ID of bestelnummer meegestuurd werd, dit is nu in het profiel in te stellen. Let wel, de extensie moet wel een apart bestelnummer hebben, anders is dit als nog het bestel ID.

 

Datum- en tijdweergave in menu

Het is een kleine aanpassing maar in JD iDEAL wordt nu de datum en tijd getoond in het menu. Dit laat zien welke tijd JD iDEAL gebruikt voor de transacties.

 

RSForm! Pro Dag

Op zaterdag 20 oktober 2018 organiseert de Joomla! gebruikersgroep Rotterdam een RSForm! Pro Dag. Ook JD iDEAL zal hier aanwezig zijn door middel van een presentatie over wat de mogelijkheden zijn van JD iDEAL in combinatie met RSForm! Pro. Een mooie gelegenheid om ook vragen te stellen. Het team van RSJoomla komt ook naar de bijeenkomst dus een mooie kans om ze wat te vragen. Schrijf je in en kom ook.

 

Aanpassingen

Voor de rest zijn het aanpassingen om de stabiliteit verder te verbeteren. Hierbij dan het totaaloverzicht van aanpassingen in versie 4.11.0

 • Ontbrekende taalstrings J2Store
 • PHP versie check aangepast naar 5.6.0
 • Verbeterde foutmelding bij niet aanmaken betaling Onlinekassa
 • Nieuwe naam Mollie betaalmethodes
 • Geannuleerde status komt niet goed door bij Mollie
 • Datum en tijd toegevoegd aan menu
 • Bedragen van 1000 euro en meer geven error bij Mollie
 • Mollie API bijgewerkt naar versie 2.0.13
 • Optie om bestelnummer of bestel ID door te sturen
 • Versienummer alleen meesturen met iDEAL bij Target Pay
 • iDEAL wacht niet op bankkeuze bij ING Kassacompleet
 • Meerdere valuta ondersteuning bij Mollie
 • Meerdere valuta ondersteuning bij OnlineKassa
 • Meerdere valuta ondersteuning bij Sisow
 • Meerdere valuta ondersteuning bij Ingenico
 • Meerdere valuta ondersteuning bij EMS
 • Meerdere valuta ondersteuning bij Buckaroo
 • Meerdere valuta ondersteuning bij iDEAL Easy
 • Meerdere valuta ondersteuning bij ING KassaCompleet
 • HikaShop meerdere valuta ondersteuning
 • VirtueMart meerdere valuta ondersteuning
 • RSForm! Pro meerdere valuta ondersteuning
 • Betere afhandeling van foutmelding vanuit EMS

 

Deze versie is voor iedereen te downloaden met een actief abonnement vanuit de Download omgeving. Indien je geen actief abonnement hebt dan kan dat hier besteld worden.

JD iDEAL Gateway 4.10.0 beschikbaar

De zinderende zomer is voorbij en dat betekent weer aan het werk. Ook bij JD iDEAL hebben we niet stil gezeten en is er nu een nieuwe versie beschikbaar. Zoals het zich er nu naar uit laat zien wordt dit de laatste versie in de JD iDEAL 4 reeks en gaan we hierna door met JD iDEAL 5.

 

Mollie

Ook in deze versie hebben we weer nieuwe betaalmethodes voor Mollie mogen toevoegen. Ditmaal zijn EPS en Giropay toegevoegd.

RSForm! Pro ondersteuning

Het is met RSForm!Pro mogelijk om op allerlei manieren formulieren te laden. Het kan dan gebeuren dat het JD iDEAL javascript bestand niet wordt geladen en de berekeningen niet werken. Dit is nu opgelost door het mogelijk te maken op te geven voor welke extensies JD iDEAL het javascript bestand moet laden.

 Door naar Extensies en Plugins te gaan kan de JD iDEAL Gateway RSForm! Pro plugin gekozen worden. Hier is het dan mogelijk om één of meer extensies op te geven wanneer het JavaScript bestand geladen moet worden. Lees de tooltip voor meer informatie.

 

RSForm! Pro Dag

Op zaterdag 20 oktober 2018 organiseert de Joomla! gebruikersgroep Rotterdam een RSForm! Pro Dag. Ook JD iDEAL zal hier aanwezig zijn door middel van een presentatie over wat de mogelijkheden zijn van JD iDEAL in combinatie met RSForm! Pro. Het team van RSJoomla komt ook naar de bijeenkomst dus een mooie kans om ze wat te vragen. Schrijf je in en kom ook.

 

Aanpassingen

Voor de rest zijn het aanpassingen om de stabiliteit verder te verbeteren. Hierbij dan het totaaloverzicht van aanpassingen in versie 4.10.0

 • Betalingen in RSForms!Pro komen door als centen
 • Gekozen enkele betaalmethode werd niet doorgezet naar Ogone
 • OnlineKassa API bijgewerkt naar versie 1.2.0
 • Orderstatus ophalen bij JD iDEAL
 • Verbeterde foutafhandeling Kassacompleet
 • Optie om extensies op te geven wanneer JD iDEAL RSForms! Pro Javascript geladen moet worden
 • HikaShop controleer of er data is
 • Doorstuur optie toegevoegd aan iDEAL Advanced
 • Eshop order statussen moeten uit het Engels komen
 • Make description required for Kassacompleet
 • Mollie API bijgewerkt naar versie 2.0.12
 • EPS en Giropay toegevoegd aan Mollie
 • Compabiliteit met PHP 7.2
 • Stuur order nummer of ID door in plaats van JD iDEAL ID naar Onlinekassa
 • JTicketing integratie aangepast, notificatie werd niet afgehandeld
 • Links naar Ingenico bij profiel goed gezet

 

Deze versie is voor iedereen te downloaden met een actief abonnement vanuit de Download omgeving. Indien je geen actief abonnement hebt dan kan dat hier besteld worden.