JD iDEAL Gateway heet nu RO Payments en is verhuisd. Wij zijn nu te vinden op https://rolandd.com

Nieuws

JD iDEAL Gateway 4

Het is al weer een tijdje geleden dat er een update is geweest van JD iDEAL Gateway maar we hebben zeker niet stil gezeten. Er is hard gewerkt aan de nieuwe versie die helemaal opnieuw is opgebouwd voor Joomla 3.5. Er zan dan ook geen ondersteuning meer zijn voor Joomla 2.5, degene die nog op Joomla 2.5 zitten kunnen JD iDEAL Gateway 3 blijven gebruiken. Hier even een kleine opsomming van de wijzigingen die er gekomen zijn.

Als een extensie opnieuw wordt opgebouwd dan kan je wel wat grote veranderingen verwachten en die zijn er ook wel. Deze veranderingen zijn nodig geweest om een paar lang gekoesterde wensen in vervulling te laten gaan. De twee grootste aanpassingen zijn het mogelijk maken om meerdere betaalproviders tegelijk in 1 website te kunnen gebruiken en het meertalig maken van de resultaat teksten.

Profielen

Profielen

De profielen zijn toch wel de grootste aanpassing in JD iDEAL Gateway omdat het nu mogelijk is, per extensie op te geven welke betaalprovider er gebruikt moet worden. In een paar extensies is het zelfs mogelijk om per betaaloptie aan te geven welke betaalprovider en welke betaalmethode er gebruikt moet worden. Een variatie hierop is dat er in RSForms! Pro de mogelijkheid is een profiel per formulier in te stellen. Indien er niets is ingesteld zal het eerste profiel, het profiel wat bovenaan staat, gebruikt worden.

In de afbeelding hierboven is te zien dat er 8 verschillende betaalproviders tegelijk worden gebruikt op 1 website. Het is natuurlijk ook mogelijk om meerdere profielen voor 1 betaalprovider aan te maken. Bijvoorbeeld als je 2 donatie formulieren hebt voor 2 verschillende doelen en elk doel heeft haar eigen Mollie account, dan kan je hier 2 Mollie profielen aanmaken en in het formulier in RSForms! Pro het betreffende profiel kiezen.

Meertalige berichten

Berichten

De berichten kunnen nu per profiel en per taal worden aangemaakt. Op deze manier is het mogelijk om gebruikers in hun eigen taal een bericht te laten zien afhankelijk van de gekozen betaalprovider. Of een bericht getoond wordt is nog wel afhankelijk van de extensie die gebruikt wordt, sommige extensies hebben geen mogelijkheid om een bericht van JD iDEAL Gateway te tonen.

Ondersteunde betaalproviders

In het aanbod van ondersteunde betaalproviders is ook het een en ander gewijzigd. De volgende betaalproviders zijn verwijderd:

 • Rabobank Lite
 • Rabobank Internetkassa
 • Friesland Bank

Er is ook een betaalprovider toegevoegd:

 • ING Kassa Compleet

Ondersteunde extensies

Er zijn ook een aantal extensies die niet langer worden ondersteund, zij het doordat de ontwikkelaar gestopt is of omdat er te weinig animo voor is. De volgende extensies zijn verwijderd:

 • Ads Factory
 • Akeeba Subscriptions
 • Document Seller
 • JE GroupBuy
 • JoomBri Freelance
 • JoomISP
 • PaidSystem
 • redSHOP
 • Ticketmaster

Voor wat betreft Akeeba Subscriptions, dit was altijd een erg populaire extensie maar de publieke ontwikkeling is stopgezet en vandaar dat deze niet meer wordt ondersteund. Er is een alternatief beschikbaar, namelijk RD-Subscription en hiervoor is er wel ondersteuning aanwezig in JD iDEAL Gateway 4.

RSForms! Pro

Van alle ondersteunde extensies heeft de ondersteuning voor RSForms! Pro wel de meeste veranderingen mee gekregen. Deze plugin is helemaal opgeschoond en de volgende wijzigingen zijn doorgevoerd:

 • Alle JavaScript gerelateerde zaken zitten nu in 1 bestand
 • Ondersteuning voor uitgestelde e-mails. E-mails alleen versturen als de betaling binnen is
 • Per formulier een betaalprofiel opgeven
 • Het invoerveld de mogelijkheid tot het verplicht stellen
 • De meervoudige producten hebben de optie om een aantal veld in te stellen zodat gebruikers kunnen opgeven hoeveel ze van een specifiek product willen
 • De JD iDEAL Gateway instellingen per formulier worden ook meegenomen als er een backup van het formulier wordt gemaakt
 • De JD iDEAL Gateway instellingen per formulier worden ook terug gezet als er een restore van het formulier wordt uitgevoerd
 • De afbeeldingen zijn aangepast zodat ze correct worden weergegeven

Afbeeldingen van betaalopties

JD iDEAL Gateway levert nu ook een uitgebreide set van afbeeldingen mee van betaalopties. De afbeeldingen zijn te vinden in de map media/com_jdidealgateway/images. Deze kunnen indien nodig zelf naar de juiste locatie gekopieërd worden, anders is het aan te raden deze locatie te gebruiken.

Controle transactie

Status check

Het kan wel eens voorkomen dat de status van een transactie niet doorkomt, het is nu mogelijk met de druk op een knop om alsnog de status op te vragen. Dit is alleen beschikbaar voor de betaalproviders die dit ondersteunen.

Notificatie script

JD iDEAL Gateway 4 maakt gebruik van een eigen notificatie script om het antwoord van de betaalprovider af te vangen. Dit script is verplaatst om de URL een stuk duidelijker te maken en de nieuwe locatie is de map cli/notify.php. Indien nodig voer dit in als uitzondering in de firewall en/of beveiligingssoftware van de website om te zorgen dat deze URL te bereiken is.

Joomla 3.5 ondersteuning

In JD iDEAL Gateway 4 is er gebruik gemaakt van de laatste technieken die beschikbaar zijn in Joomla, daarom is het een vereiste dat Joomla 3.5 of hoger gebruikt wordt. Er is gekozen om zoveel mogelijk gebruik te maken van de Joomla core zodat er stabiliteit en veiligheid is. Dit heeft ook tot gevolg dat er veel meer mogelijkheiden zijn tot het overriden van JD iDEAL Gateway en het dus nog verder naar eigen smaak ingericht kan worden.

JLayouts

De betaalformulieren worden nu opgebouwd met JLayouts wat het mogelijk maakt om gemakkelijk een eigen opmaak te maken van de betaalpagina.

ACL mogelijkheden

De mogelijkheid om ACL in te stellen voor het beheer in JD iDEAL Gateway is nu ook mogelijk. Dit geeft meer controle over wie er bij wat kan komen en wie er wat mag doen in JD iDEAL Gateway.

Documentatie

De documentatie zal de komende tijd ook bijgewerkt worden waar nodig. De installatie handleiding zal ook klaar zijn tegen de tijd dat JD iDEAL Gateway 4 wordt uitgebracht.

Migratie

Door de vele wijzigingen is het niet mogelijk om alles tijdens een installatie te migreren. Tijdens de installatie zal JD iDEAL Gateway zoveel mogelijk proberen te migreren maar alle instellingen na lopen is vereist.

Beschikbaarheid

Er zijn nog een paar kleine dingen die afgewerkt moeten worden, daarna zal JD iDEAL Gateway 4 uitgebracht worden. De planning is dat dit in de 2e week van mei zal gebeuren.